Bułki pszenne z ziemniakami puree

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Ulubione bułeczki mojego syna. Dzięki mące tortowej są mięciutkie i puszyste, a ziemniaki dodają im sprężystości.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 18-20 szt bułek

    1 kg mąki pszennej tortowej
    30 g świeżych drożdży
    2 łyżeczki cukru
    2 łyżeczki soli
    około 600 g wody
    3 kopiaste łyżki ugotowanych ziemniaków puree
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułki pszenne z ziemniakami puree - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże włożyć do miski, rozetrzeć z cukrem, dodać mąkę, ziemniaki i wodę. Wymieszać łyżką składniki w misce. Posolić ciasto. Wyłożyć na blat i zagnieść gładkie, sprężyste ciasto. Starać się nie dosypywać mąki. Gotowe ciasto łatwo odchodzi od ręki i jest sprężyste, czyli po naciśnięciu palcem, „dołek” wyprostowuje się.
    Ciasto uformować w kulę i włożyć do wysypanej mąką miski na 1,5 godziny. W połowie wyrastania ciasto odgazować (czyli wyjąć z miski na blat, rozpłaszczyć ręką, złożyć jak list urzędowy na trzy części i włożyć z powrotem do miski).
    Wyrośnięte ciasto podzielić na 18-20 części i z każdej uformować bułeczkę.
    Ułożyć na dużej blasze z piekarnika (na papierze do pieczenia), przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut, aby bułeczki urosły.
    W międzyczasie nagrzać piekarnik do 200°C.
    Blachę z bułeczkami włożyć do piekarnika i piec 15-17 minut lub do momentu kiedy się ładnie zrumienią.
    Studzić na kratce.

Porady

Do bułek można użyć zwyczajnie ugotowanych ziemniaków i pogniecionych tłuczkiem. Lecz najlepsze rezultaty będą, jeśli są to ziemniaki puree ( z mlekiem i masłem) np. pozostałe z obiadu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Drożdże Mąka tortowa Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować