Bułki pszenno orkiszowe z sezamem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

orkisz zawierają duże ilości aminokwasów, witamin i pierwiastków ważnych dla zdrowia. Jest też łatwy w trawieniu. Regularne spożywanie produktów orkiszowych wzmacnia naszą odporność. Orkisz zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych oraz przeciwdziała miażdżycy naczyń krwionośnych i chroni nasze serce

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • na 8-10 bułek
    200 g mąki orkiszowej
    200 g mąki pszennej chlebowej
    120 ml wody
    120 ml mleka
    50 g drożdży
    1 łyżeczk soli
    szczypta cukru
    1 łyzka masła
    1 łyżka nasion sezamu do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Bułki pszenno orkiszowe z sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bułki pszenno orkiszowe z sezamem 1. mleko z woda podgrzewamy rozpuszczamy w ciepłym płynie drożdże, wlewamy do przesianej mąki z solą i cukrem i wyrabiamy ciasto. Wyrobione gładkie ciasto odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce,
  • Bułki pszenno orkiszowe z sezamem 2. następnie wyciagamy na podsypaną maką stolnicę, rozciagamy na placek 1 1/2 cm grubości i szklanką wycinamy bułki, można je rwać ale takie wycięte szklanka są zgrabne. Bułki przekładamy na blaszkę, ja nacięłam je na pół posmarowałam roztopionym masłem i posypałam ziarnami sezamu.
  • Bułki pszenno orkiszowe z sezamem 3. bułki należy zostawić na kilka minut niech odpoczna a piekarnik nagrzewamy na 195 °C i pieczemy bułeczki 15-20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować