To bułki zwykłe,ale mięciutkie,rumiane i z cienką skórką.Po wyrośnięciu wrzuca się je na gotującą wodę i potem piecze.Wbrew pozorom szybko się robi i pięknie w wodzie wyrastają.
Składniki:
SKŁADNIKI na 18 małych bułeczek:
---1/2 kg mąki + 3 łyżki
---1 dkg drożdży świeżych
---1 małe jajko
---1/2 łyżki oleju
---1 płaska łyżeczka soli
---1 płaska łyżeczka cukru
---1 szklanka mleka
---1/2 szklanki wody
Bułki rzucane na wrzątek - pieczone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zrobić rozczyn.Odlać 1/2 szklanki mleka z przewidzianej ilości,wsypać 1 łyżeczkę cukru i dodatkowe 3 łyżki mąki oraz rozkruszyć drożdże-rozrobić i pozostawić do wyrośnięcia.Mąkę przesiać do miski.W garnuszku rozrobić jajko,sól i olej.Do przesianej mąki dodać wyrośnięty rozczyn ,pozostałe letnie mleko wymieszane z ciepłą wodą oraz masę z jajkiem.Wymieszać łyżką,wyłożyć na stolnicę,czy na coś tam i wyrobić ciasto podsypując mąką.Ciasto się trochę klei,ale to nic nie szkodzi.Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto raz zarobić podsypując mąką,podzielić na dwa wałki i kroić niewielkie kawałki.
2.Uformować bułeczki i ułożyć je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.W szerokim rondlu zagotować wodę dodając 2 łyżeczki cukru i wrzucać na wrzątek bułeczki.Gotować ok.3 minut i wyjmować układając na tym samym papierze na blaszkach.Piekarnik nagrzać do temperatury 180-190 stopni C i piec bez termoobiegu ok.30 minut na rumiano.Nie gotować następnej partii przed upieczeniem pierwszej.Jeżeli zdecydujemy się na pieczenie to bułeczki posmarować rozmąconym jajkiem.Bułeczki są bardzo smaczne i łatwe w wykonaniu.
Komentarze