Bułeczki napewno przypadną do gustu i małym i dużym. Przepis na bułki znalazłam na mojewypieki.com.
3 godz.
Składniki:
Składniki (na ok. 15 sztuk)
Na ciasto drożdżowe:
400 g mąki pszennej
1 opakowanie suchych drożdży (7 g) lub 14 g świeżych
1 jajko
200 ml naturalnego jogurtu
100 ml ciepłego mleka
pół łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru (można dać mniej, jeśli nadzienie jest wytrawne)
Na ciasto maślane:
150 g mąki
100 g masła
Dodatkowo:
1 jajko roztrzepane z łyżką mleka, do smarowania
1 białko, lekko roztrzepane, do sklejania
Bułki świnki dla dużych i małych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe dokładnie wyrabiamy. Ciasto można również wyrobić w maszynie do pieczenia. Następnie miskę z ciastem przykrywamy ręczniczkiem i zostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
2.Składniki na ciasto maślane łączymy razem i dobrze wyrabiamy. Można dodać nadzienie które ja pominęłam np. pieczarki z cebulką i serem.
3.Ciasto drożdżowe po podwojeniu objętości łączymy z ciastem maślanym i wyrabiamy, by nie było grudek. Przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na grubość około 5-6 mm. Jeśli bułki będą z nadzieniem to wtedy ciasto wałkujemy bardziej cienko,a na środek kładziemy łyżeczkę nadzienia. Boki natomiast sklejamy białkiem z drugim krążkiem.
4.Szklanką (lub w moim przypadku pucharkiem do lodów) wycinamy koła które będą głowami świnek. Mniejszą foremką wycinamy noski. Uszy wycinałam jako ćwierć mniejszego koła. Wszystkie wycięte elementy sklejamy z głową za pomocą białka. Oczy i dziurki robimy np. pieprzem, goździkami, czekolada, pestkami słonecznika, rodzynkami itp. Należy jednak pamiętać by np. pieprz usunąć z bułki przed podaniem dziecku.
Wykonane bułeczki odstawiamy przykryte czystą ściereczką w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości.
5.Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200ºC. Przed pieczeniem świnki można posmarować jajkiem (będą ładnie się błyszczeć)
Pieczemy je około 20 - 25 minut. Studzić na kratce.
Porady
Bułki szybko twardnieją więc kolejnego dnia polecam przekroić je i odgrzać np. w tosterze.
Komentarze