Buraccio czyli carpaccio z buraka

4.5 (140 ocen)

Prosta, lekka przystawka z pieczonych buraków.

Składniki:

  • 4-5 średnich buraków
    2-3 łyżki oliwy
    1 łyżka octu jabłkowego
    szczypta soli i pieprzu
    rukola
    pestki dyni lub słonecznika
    łyżka tartego sera
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przystawki Carpaccio Pesto Ser

Buraccio czyli carpaccio z buraka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki obieramy. Oliwę, ocet, sól, pieprz mieszamy i w takiej marynacie obtaczamy buraki. Następnie każdego zawijamy osobno w folie aluminiową. Wkładamy do piekarnika i pieczemy do miękkości. Upieczone buraki wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia. Wyciągamy z folii i kroimy na jak najcieńsze plastry. na talerzu układamy garść liści rukoli, na to układamy plastry buraka. Posypujemy startym serem, posypujemy pestkami.

Porady

Zamiast żółtego sera można urzyć fety, podobnie pestki można zastąpić orzechami. Buraczki nie wydzielają zapachu w trakcie pieczenia dlatego do ich sporządzenia możemy wykorzystać wolną przestrzeń w piekarniku w trakcie przygotowania innych specjałów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Orzechy Pestki Rukola Sery Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować