Buraczane ciasto czekoladowe ( bez tłuszczu)

4.5 (142 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Buraczane ciasto czekoladowe powinno znaleźć wasze uznanie, nie dość że pysznie smakuje, rewelacyjnie wygląda, to nie zawiera dodatkowego tłuszczu i ma tylko minimalną ilość mąki

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    250 g dobrej gorzkiej czekolady (70% kakao)
    3 jajka
    nasionka z jednej laski wabili ( można pominąć, ale nie zastępować cukrem wanilinowym)
    2 łyżki płynnego miodu
    200g brązowego cukru
    80 g mąki razowej ( ew zwykłej)
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    30g gorzkiego kakao
    250 g surowych startych buraków ( 2 średnie buraki)
    pół łyżeczki soli
    100ml mocnej czarnej kawy

    Dodatkowo
    owoce na wierzch
    ew 1 gorzka czekolada rozpuszczona na polewę
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto czekoladowe Ciasto

Buraczane ciasto czekoladowe ( bez tłuszczu) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto czekoladowe na burakach 1. Czekoladę roztapiamy nad parą wodną. W mikserze ubijamy jajka z cukrem, miodem i wanilią.Ma powstać prawie,że biała puszysta masa.Następnie dodajemy mąkę proszek do pieczenia, sól i kakao, mieszamy.Buraki odciskamy z nadmiaru soku i dodajemy do ciasta- mieszamy. Dodajemy roztopioną czekoladę i kawę, wszystko łączymy szpatułką.Piekarnik nagrzewamy do 150 st, ciasto wykładamy do nieprzywierającej foremki i pieczemy z termoobiegiem ok 35 minut, a następnie grzałką górna 10 minut. Wyjmujemy i studzimy w tortownicy. Kiedy wystygnie wyjmujemy na talerz i możemy sobie dogodzić polewając ciasto rozpuszczoną gorzką czekoladą. Dekorujemy owocami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować