Buraczany zakwas

4.49 (154 ocen)

Barszczyk na swoim zakwasie najlepszy!

Składniki:

  • 4 buraki czerwone
    3-4 ząbki czosnku
    3 liście laurowe
    5 ziarenek ziela angielskiego
    4 ziarenka pieprzu całego
    1l przegotowanej ciepłej wody
    łyżka soli
Wystaw ocenę:

4.49 (154 ocen)

Buraczany zakwas - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • buraki i czosnek 1. Buraczki czerwone i czosnek obrać. Buraczki pokroić w plasterki, zaś czosnek zgnieść za pomocą noża.
  • Buraki zalane wodą 2. Buraczki wraz z czosnkiem i przyprawami wrzucić do słoika (ziela angielskie, liście laurowe, pieprz). Wodę wymieszać ze solą, zalać buraczki. Słoik zawiązać gazą i pozostawić na ok tydzień w ciepłym miejscu.
  • 3. Po upływie ok tygodnia, gdy zakwas będzie ukiszony, przelać go przez gazę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Barszcz czerwony Zakwas Buraki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować