Z tych buraczków można zrobić szybko barszcz sórówkę do obiadu czy dodać do zupy jest to super pomysł na szybki obiad przepis dostałam dawno temu od koleżanki
Składniki:
- 3 kg buraków
- 1 łyżka soli
zalewa
- 2 szklanki wody
- 1 szklanka octu winnego
- 1/2 szklanki cukru
- 5 liści laurowych
- 5 ziarenek pieprzu
- 5 ziarenek ziela angielskiego
dodatkowo
- 3 cebule
- 5 dużych ząbków czosnku
Buraczki tarte do słoików z czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.- Buraczki wyczyścić zalać wodą wsypać łyżkę soli i gotować aż zmiękną odlać wodę zostawić do wystygnięcia
- Wystudzone buraczki obrać ze skóry zetrzeć na tarce z dużymi oczkami
2.-Zrobić zalewę wodę ocet i przyprawy zagotować wrzucić do zalewy cebulę gotować na małym ogniu 5 minut wcisnąć do zalewy czosnek i wymieszać zalewę z startymi buraczkami wymieszać włożyć do słoików pasteryzować 30 minut od zagotowania słoików
Komentarze