Buraczki, które zimą będą w sam raz np. do sałatek, obiadów czy po prostu do wyjadania ze słoika.
60 min
Dla 4 osób
Składniki:
ok 1 kg małych buraków
Zalewa:
1 l wody
1/2 szkl octu
1 łyżka soli
1 łyżka cukru
kilka ziaren ziela angielskiego i kilka ziaren pieprzu, 3-4liście laurowe
Dodatkowo: goździki, kminek
Buraczki w zalewie octowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraczki umyć, ugotować w wodzie do miękkości. ( w szybkowarze ok 20-25 minut). Gdy ostygną obrać. Małe buraczki w całości przełożyć do słoików, większe przekroić na połówki/ćwiartki.
2.Z podanych składników zagotować zalewę. Do słoików można dokładać po kilka goździków/szczyptę kminku. Gorącą zalewą zalać buraczki tak aby w słoiku znalazły się ziarenka ziela angielskiego i pieprzu. Buraki pasteryzujemy ok 20 minut, następnie odstawiamy do wystygnięcia. Smacznego
Komentarze