Buraczki w zalewie octowej

3.93 (350 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Buraczki, które zimą będą w sam raz np. do sałatek, obiadów czy po prostu do wyjadania ze słoika.

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • ok 1 kg małych buraków
    Zalewa:
    1 l wody
    1/2 szkl octu
    1 łyżka soli
    1 łyżka cukru
    kilka ziaren ziela angielskiego i kilka ziaren pieprzu, 3-4liście laurowe
    Dodatkowo: goździki, kminek
Wystaw ocenę:

3.93 (350 ocen)

Buraczki w zalewie octowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraczki umyć, ugotować w wodzie do miękkości. ( w szybkowarze ok 20-25 minut). Gdy ostygną obrać. Małe buraczki w całości przełożyć do słoików, większe przekroić na połówki/ćwiartki.
  • 2. Z podanych składników zagotować zalewę. Do słoików można dokładać po kilka goździków/szczyptę kminku. Gorącą zalewą zalać buraczki tak aby w słoiku znalazły się ziarenka ziela angielskiego i pieprzu. Buraki pasteryzujemy ok 20 minut, następnie odstawiamy do wystygnięcia. Smacznego

Porady

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Ocet

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować