Smaczna sałatka z dodatkiem soi, świetnym źródłem wartościowego białka. Taka sałatka może stanowić pożywne uzupełnienie obiadu, ale smakuje także jako samodzielne danie zajadane chociażby z ciemnym pieczywem.
Składniki:
100 g suchej soi
650 g ugotowanych, obranych czerwonych buraków
1 nieduży ogórek sałatkowy (100 g)
1 pęczek rzodkiewki
1 łyżka utartego korzenia chrzanu
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
2 łyżki prażonych pestek słonecznika
3 łyżki majonezu
1 - 2 łyżki soku z cytryny
1 kopiasta łyżeczka pieprzu ziołowego
szczypta papryki ostrej mielonej
sól do smaku
cukier do smaku
pieprz biały mielony do smaku
Buraczki z soją, ogórkiem, rzodkiewką i chrzanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Soję moczyć przez noc w wodzie, następnie ugotować do miękkości (20 – 30 min) w wodzie bez dodatków, odcedzić i wystudzić.
Buraki pokroić w niedużą kostkę, ogórka oraz rzodkiewkę - na małe cząstki. Rozdrobnione warzywa i soję przełożyć do miski. Dodać chrzan, natkę pietruszki, słonecznik, pieprz ziołowy i ostrą paprykę, po czym dokładnie wymieszać. Na końcu wlać sok z cytryny, dołożyć majonez i przyprawy do smaku. Składniki ponownie wymieszać.
Komentarze