Buraczki zasmażane

5 (155 ocen)

  • 60 min

świetny dodatek do dań obiadowych, można je też podać do śniadania, kolacji w towarzystwie kiełbasy białej na gorąco...

  • 60 min

Składniki:

  • Buraki czerwone ok. 50-60 dag (ja gotuję zazwyczaj ok. 3 kg, z części robię buraki zasmażane z reszty ćwikłę)
    Mąka pszenna 1 łyżka
    Domowy smalec 2 łyżki
    Kwaśna śmietana 18 %
    Cukier 1 łyżeczka
    Sól ,pieprz biały mielony, ostra papryka w proszku do smaku
    Ocet spirytusowy 10 % (można go zastąpić sokiem z cytryny lub innym octem) 2 łyżki
Wystaw ocenę:

5 (155 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Dodatki

Buraczki zasmażane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1bmxr80 1. Buraki myjemy i gotujemy ze skórką a następnie obieramy i ścieramy na tarce (grube oczka)
  • image-10vnymp 2. Na patelni roztapiamy smalec, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, dodajemy starte buraki, cukier ,śmietanę i pozostałe przyprawy,wszystko smażymy przez około 5- 8 minut , mieszając
  • 3. Zdejmujemy z pieca i podajemy na ciepło do dań mięsnych (rolad, steków, mielonych kotletów….)

Porady

Jeżeli buraczków mamy więcej niż na jeden obiad, spokojnie możemy włożyć do słoiczków i schłodzone wstawić do lodówki, by je podać podgrzane w innym dniu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować