buraczki zasmażane do obiadu

4.89 (212 ocen)

  • 1 godz. 10 min

jeden z naszych ulubionych dodatków obiadowych, poza tym w tym przypadku mamy dwa produkty, bo zwykle z wywaru gotuję barszcz :)

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 1 kg buraków ćwikłowych
    80 gram masła
    3 łyżki mąki pszennej
    sól, cukier, pieprz wg uznania
    sok z cytryny do zakwaszenia
Wystaw ocenę:

4.89 (212 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Buraczki zasmażane do obiadu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki gotujemy do miękkości, odcedzamy, studzimy. Ścieramy na tarce o grubych oczkach. W głębokim rondlu roztapiamy masło, zasypujemy mąką, mieszamy, by nie powstały grudki. Następnie do rondla przekładamy starte buraczki, mieszamy wszystko razem dokładnie, ale delikatnie, dodajemy cukier, sól, pieprz i sok z cytryny, podsmażamy chwilkę i gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować