Buraczki duszone z porem i pomarańczą.

0 (0 ocen)

  • 60 min

Z porem, masłem i czosnkiem, duszone w soku pomarańczowym - mają bardzo ciekawy smak.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    3 niewielkie ugotowane buraczki
    1 por (jasna część)
    2 ząbki czosnku
    1,5 łyżki masła
    0,5 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
    sól, pieprz do smaku
    ewentualnie cukier do smaku

Buraczki duszone z porem i pomarańczą. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1ypdw41 1. Przygotowanie:
    Pora kroję w cienkie plasterki, buraczki ścieram na grubej tarce. Rozgrzewam masło na patelni, wrzucam pora, lekko solę i pod pokrywką smażę 3-4 minuty, do zeszklenia. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę smażę razem. Dolewam sok z pomarańczy i dokładam buraczki, duszę pod przykryciem 5 minut, po czym odkrywam patelnię i duszę, aż sok wyparuje. Doprawiam do smaku. Podaję na gorąco.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy