Buraczki Eli

4.48 (176 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Przepis na te buraczki dostałam od koleżanki Eli, dlatego tak je nazwałam. Od kiedy mam ten przepis moja rodzina nie chce innych. Są świetne do obiadu. Ostatnio się przeprowadziliśmy i podzieliłam się przepisem z sąsiadkami, są zachwycone.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • 3 kg buraków, 3 cebule, 6 ząbków czosnku. Zalewa: 1 szklanka octu, 2 szklanki wody, 2 łyżki soli, 1,5 szklanki cukru, po 7 ziarenek ziela angielskiego, pieprzu i goździków
Wystaw ocenę:

4.48 (176 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Buraczki eli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki ugotować, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebule pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Wymieszać wszystko razem i odstawić na 2 godź
  • 2. Z podanych składników zrobić zalewę, wyjąć z niej ziele, pieprz i goździki, wlaćdo wcześniej przygotowanych buraczków.
  • 3. Buraczki nałożyć do słoiczków. Pasteryzować przez 15 min. na ściereczce w wodzie do wysokości 3/4 słoików.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować