Buraczki na ciepło z zasmażką

4.48 (155 ocen)

  • 20 min

Bardzo dobra przystawka do obiadku , zdrowa !!

  • 20 min

Składniki:

  • 4 duże buraki
    ocet winny
    Sól morska
    cukier
    pieprz czarny świeżo mielony
    3 łyżki śmietany 30 %
    1 łyżka masła
    1 łyżeczka oleju
    1 łyżeczka mąki
Wystaw ocenę:

4.48 (155 ocen)

Zobacz również:

Dodatki

Buraczki na ciepło z zasmażką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki myjemy i gotujemy w łupinie do miękka. Można także zwinąć w folie i upiec w piekarniku. Po ugotowaniu buraki studzimy i obieramy z łupiny.
    Następnie ścieramy na tarce duże oczka. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju. Dajemy starte buraki podsmażamy. Doprawiamy solą ,pieprzem i octem. Następnie dodajemy odrobinę cukru. Buraki mają być słodko kwaśne. Na drugiej patelni rozpuszczamy masło , dajemy łyżeczkę mąki i robimy zasmażkę 2 stopnia.
  • 2. Do buraków dodajemy ok 3 łyżki śmietany 30 procent - mieszamy i dodajemy zasmażkę. Wszystko razem mieszamy i chwilę smażymy. Jeszcze raz doprawiamy solą i pieprzem jeżeli trzeba jeszcze odrobiną octu. Podajemy an ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować