Zupa buraczkowa na smażonych burakach z cebulką

4.96 (166 ocen)

Zdobywca nagrody

Syta i rozgrzewająca w chłodniejsze dnia a podana na zimno może zastąpić chłodnik.Nie pogardzą nią także wegetarianie.

Składniki:

  • 2 l. bulionu warzywnego
    3 buraki
    2 cebule
    2 marchewki
    1 pietruszka
    1/2 bulwy selera
    3 ziemniaki
    250ml. śmietany 18%
    4 łyżki masła roślinnego
    sól , pieprz
    natka pietruszki do posypania
Wystaw ocenę:

4.96 (166 ocen)

Zupa buraczkowa na smażonych burakach z cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie warzywa obrać , umyć i osuszyć.
    Marchew , pietruszce oraz seler zetrzeć na tarce o dużych oczach , ziemniaki pokroić w małą kostkę.
    Warzywa zalać bulionem gotować na pół miękko.
  • 2. W tym czasie buraki zetrzeć na tarce o dużych oczach , cebulę pokroić w małą kostkę , wrzucić na rozgrzane masło , smażyć na pół miękko co chwila mieszając.
  • 3. Do zupy dodać zawartość patelni , doprawić wg.smaku solą i pieprzem.
    Gotować do całkowitej miękkości składników.
  • 4. Odlać chochelkę gorącego wywaru , wymieszać ze śmietaną , przelać do garnka , wymieszać , gotować ok 5 min.
  • 5. Przed podaniem zupę posypać posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować