Buraczkowa zupa krem z jabłkiem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 45 min
  • Dla 10 osób

Bardzo lubię wykorzystywać buraczki w moich przepisach – tych wytrawnych oraz słodkich. Zupę krem uważam za udaną kombinację warzyw, jabłka oraz aromatycznych przypraw orientalnych. Polecam!

  • 45 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 2 średnie czerwone buraki (łącznie 400 g)
    4 średnie ziemniaki (łącznie 350 g)
    1 duże jabłko (200 g)
    ¼ średniego selera (120 g)
    1 duża czerwona cebula (150 g)
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    2 łyżki masła
    200 g śmietany 18%
    5 szklanek bulionu warzywnego (1 i ½ L)
    1 łyżeczka mielonych nasion kozieradki
    1 łyżeczka mielonych owoców kolendry
    1 łyżeczka mielonej kurkumy
    ½ łyżeczki mielonego imbiru
    ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    szczypta chilli
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Buraczkowa zupa krem z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Buraczkowa zupa krem z jabłkiem 1. Cebulę obrać i posiekać, seler obrać i pokroić w kostkę, pozbawione gniazd nasiennych jabłko drobno pokroić. W garnku rozpuścić masło, dodać rozdrobnione składniki, wsypać kozieradkę, kolendrę, kurkumę, imbir, gałkę muszkatołową oraz chilli. Smażyć 5 min, mieszając.
  • Buraczkowa zupa krem z jabłkiem 2. Następnie dołożyć obrane i pokrojone na małe kawałki buraki i ziemniaki. Chwilę przesmażyć, mieszając.
  • Buraczkowa zupa krem z jabłkiem 3. Zawartość garnka zalać bulionem i doprowadzić do wrzenia – gotować ok. 30 min (do miękkości składników). Do zupy dodać śmietanę i całość zblendować.
  • Buraczkowa zupa krem z jabłkiem 4. Na końcu dołożyć natkę pietruszki oraz przyprawy do smaku i wymieszać. Przed podaniem ponownie zagotować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować