Bardzo lubię wykorzystywać buraczki w moich przepisach – tych wytrawnych oraz słodkich. Zupę krem uważam za udaną kombinację warzyw, jabłka oraz aromatycznych przypraw orientalnych. Polecam!
45 min
Dla 10 osób
Składniki:
2 średnie czerwone buraki (łącznie 400 g)
4 średnie ziemniaki (łącznie 350 g)
1 duże jabłko (200 g)
¼ średniego selera (120 g)
1 duża czerwona cebula (150 g)
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki masła
200 g śmietany 18%
5 szklanek bulionu warzywnego (1 i ½ L)
1 łyżeczka mielonych nasion kozieradki
1 łyżeczka mielonych owoców kolendry
1 łyżeczka mielonej kurkumy
½ łyżeczki mielonego imbiru
½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
szczypta chilli
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
Komentarze