1 skrzydełko z kurczaka
2 czerwone ćwikłowe buraczki
1 duża marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
2 duże ziemniaki
kilka łyżek zielonego mrożonego groszku(może być z puszki)
sól,pieprz
sok z cytryny
pół szklanki śmietany 12 %
1 łyżeczka mąki pszennej
1 łyżka posiekanego koperku(suszonego,mrożonego,lub świeżego)
Buraczkowa zupa z warzywami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Skrzydełko oczyścić,umyć,zalać zimną woda i ugotować do miękkości.Wywar przecedzić.
2.Marchewkę,pietruszkę,buraczki i seler obrać umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Starte warzywa dać do przecedzonego wywaru i gotować do miękkości.Ziemniaki obrać,umyć i pokroić w kostkę,dodać do gotujących się warzyw,gotować do miękkości,pod koniec dodać groszek.
3.Śmietanę wymieszać z mąką i wlać do zupy,przyprawić solą i pieprzem,zakwasić sokiem z cytryny,wsypać koperek.
Komentarze