Buraczkowe naleśniki z chrupiącym nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.NALEŚNIKI:
Mąkę przesiać do miski, dodać sól i jajko.
Dolewając stopniowo 0,5 szklanki mleka, zmiksować tak, aby nie było grudek.
Odstawić ciasto na 30 minut.
Po tym czasie, mieszając, dolać koncentrat czerwonego barszczu i pozostałe mleko do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.
Ciasto powinno ładnie rozlewać się po patelni i nie tworzyć zbyt grubej warstwy.
Jeśli jest jeszcze zbyt gęste dolać troszkę wody.
Olej wlać do miseczki, moczyć w nim złożony papierowy ręcznik kuchenny i smarować patelnię każdorazowo przed nalaniem porcji ciasta.
Usmażyć naleśniki z obu stron nie rumieniąc ich.
Usmażone naleśniki odkładać na płaski duży talerz, jeden na drugim, do wystudzenia.
2.FARSZ:
Sałatę, rzodkiewki i cukinię opłukać, dobrze osuszyć.
Rzodkiewkę i cukinię pokroić w słupki.
Przestudzone naleśniki posmarować serkiem mascarpone (tą stronę, która była smażona jako pierwsza).
Na serku rozłożyć liście sałaty, pokrojone rzodkiewki i cukinię, oprószyć solą i pieprzem.
Ścisło zwinąć w rulony.
Każdy naleśnik pokroić ukośnie na 4 części, podać z kiełkami rzodkiewki.
Komentarze