Robię je każdego roku, bo są bardzo smaczne i uwielbiam je z ziemniakami do sznycelka mielonego.
Składniki:
10 szt nie za dużych buraczków ćwikłowych lub 1kg małych buraczków
3 szklanki wody
1 szklanka octu winnego
1 łyżka soli
5 łyżek cukru
do każdego słoika liść laurowy i po 2 ziela angielskie
Buraki w zalewie octowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraki myjemy i gotujemy do miękkości. Studzimy i obieramy. Jeżeli mamy małe buraczki to w całości wkładamy do słoiczków, jeżeli niestety nie udało nam się kupić lub wykopać małych okazów, to tak jak ja tniemy je na plastry i wkładamy do słoika ( w każdym słoiku powinno znajdować się ziele angielskie i listek laurowy).
2.Wodę, ocet, cukier i sól gotujemy i gorącą zalewą zalewamy buraki, zakręcamy słoiki i stawiamy na zakrętkach do wystygnięcia.
Komentarze