Buraki z grzankami i pesto

0 (0 ocen)

  • 20 min

To chyba będzie najdziwniejsze połączenie z jakim mieliście do czynienia ale zapewniam, że efekt jest niezły. Poza buraczkami na ciepło robionymi przez moją mamę oraz nieśmiertelnym barszczem czerwony

  • 20 min

Składniki:

  • - 2 buraczki
    - parmezan
    - bazylia
    - oliwa z oliwek
    - orzeszki pinii (lub nerkowca)
    - garść rucoli
    - grzanki
    - czerwona cebula
    - 2 ząbki czosnku

Buraki z grzankami i pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki myję i piekę owinięte folią w 190 stopni przez około 60 minut w piekarniku - aż będą miękkie. Obieram je i kroję w cienkie plasterki. Bazylię z solą, oliwą, czosnkiem i podsmażonymi na patelni orzechami miksuje na gładką masę. Na talerzu układam rucole, buraki, pokrojoną w piórka cebulę. Skrapiam oliwą, układam grzanki, na sam wierzch daję łyżkę pesto i dekoruje bazylią. Na całość ścieram parmezan w dość duże pióra.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy