Buraki z papryką (w słoiki)

4.11 (217 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Takie buraczki są u nas obowiązkową pozycją co rok. Przepis mam od Mamy, bo to Ona nauczyła mnie jak je robić, aby zawsze uchwycić "ten" smak ;)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki główne:
    6 kg czerwonych buraków
    1 kg czerwonej papryki
    6 dużych cebul

    Zalewa:
    1 szkl. wody
    1 szkl. cukru
    1 szkl. oleju
    1/2 szkl. octu 10%
    2 płaskie łyżki soli
Wystaw ocenę:

4.11 (217 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przetwory Dodatki

Buraki z papryką (w słoiki) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki myjemy i gotujemy ze skórką do miękkości, studzimy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę. Cebule obieramy i drobno siekamy.
    Zalewa: wszystkie składniki zalewy zagotowujemy w dużym garnku, dorzucamy paprykę i cebulę, gotujemy około 7 minut. Dokładamy buraki i razem gotujemy jeszcze 10-15 minut.
    Do wyparzonych słoików przekładamy na gorąco, dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy około 10-15 minut ( w zależności od wielkości słoika).
    Pasteryzacja jest "dla pewności", ale jeśli mamy zamiar spożyć je w krótkim czasie nie musimy pasteryzować, wystarczy po nałożeniu gorącej sałatki odwrócić słoik do góry dnem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Papryka Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować