Burger wegański

0 (0 ocen)

Przepyszny burger na bazie buraków i kaszy jaglanej z dodatkiem sezamu i ziarnami słonecznika. To wegańska alternatywa dla miłośników burgerów.

Składniki:

  • Przepis na 5-6 burgerów

    5-6 bułek wg smaku (użyłam z ziarnami dyni i słonecznika)
    2-3 średniej wielkości buraki
    150 g kaszy jaglanej
    1 cebule
    garść natki pietruszki
    garść prażonych ziaren słonecznika
    3-4 łyżki mąki owsianej
    2 łyżki sezamu
    2 łyżki oleju
    ząbek czosnku
    niewielki kawałek papryczki chili
    sól
    pieprz

    2 pomidory
    2 ogórki
    1 mała cukinia
    1 cebula
    sałata
    koperek
    szczypiorek
    papryka słodka konserwowa (użyłam grillowanej)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety Burgery

Burger wegański - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Upiecz buraki w folii aluminiowej w piekarniku w temp. 200 stopni przez ok. 1 godzinę. Ugotuj kaszę jaglaną. Ostudź buraki i zetrzyj na tartce o średnich oczkach. Dodaj kaszę jaglaną. Posiekaj na drobno cebulę i natkę pietruszki. Wymieszaj. Dodaj mąkę owsianą, przeciśnięty przez praskę czosnek, sezam, olej i posiekaną na drobno papryczkę chili. Dopraw pieprzem i solą. Wymieszaj wszystkie składniki rękoma i uformuj kotlety. Piecz w piekarniku na blasze wyścieloną papierem do pieczenia w temp. 200 stopni przez ok. 30 minut.
  • 2. Wypełnienie: pokrój pomidory, cukinie i cebulę na kółka. Włóż do piekarnika lub podsmaż na patelni grillowej. Umyj sałatę. Pokrój ogórki. Posiekaj na drobno koperek i szczypiorek. Pokrój na cienkie plastry paprykę.
  • 3. Przekrój bułki w poprzek, wyłóż sałatę i kotlety. Następnie ułóż składniki z wypełnienia. Posmaruj majonezem i zamknij górną częścią bułki. Podawaj na ciepło lub zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować