Burgery drobiowe z awokado i limonką

4.5 (146 ocen)

Na początku byłam sceptycznie nastawiona do takiego połączenia lecz jak już tak wymyśliłam to postanowiłam zaryzykować i uwierzcie że warto było :) Burgery były wyraziste w smaku i bardzo soczyste :)

Składniki:

  • Na 6 burgerów:
    300 g, mięsa mielonego z indyka
    1 dojrzałe awokado
    sok z 1/2 limonki
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 kajzerka namoczona w mleku
    1/2 szklanki bułki tartej
    1 łyżka masła
    1 łyżeczka:
    soli , pieprzu , słodkiej papryki , chili , czosnku granulowanego
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Burgery drobiowe z awokado i limonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięso na burgery 1. Cebulę i czosnek obieramy , kroimy drobno , rumienimy na maśle.
    Awokado myjemy , obieramy , usuwamy pestkę , ścieramy na tarce o małych oczkach.
    Mięso przekładamy do miski , dodajemy odciśniętą z mleka kajzerkę , sok z limonki , bułkę tartą , podsmażoną cebulę z czosnkiem , awokado oraz przyprawy. Wyrabiamy rękoma masę.
  • burgery 2. Mięso dzielimy na 6 równych części , bierzemy każdy kawałek mięsa, lekko rozpłaszczamy w dłoni.
  • burgery 3. Patelnię grillową smarujemy olejem , rozgrzewamy , grillujemy burgery na rumiano z obu stron
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować