Na początku byłam sceptycznie nastawiona do takiego połączenia lecz jak już tak wymyśliłam to postanowiłam zaryzykować i uwierzcie że warto było :) Burgery były wyraziste w smaku i bardzo soczyste :)
Składniki:
Na 6 burgerów:
300 g, mięsa mielonego z indyka
1 dojrzałe awokado
sok z 1/2 limonki
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 kajzerka namoczona w mleku
1/2 szklanki bułki tartej
1 łyżka masła
1 łyżeczka:
soli , pieprzu , słodkiej papryki , chili , czosnku granulowanego
olej do smażenia
Burgery drobiowe z awokado i limonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę i czosnek obieramy , kroimy drobno , rumienimy na maśle.
Awokado myjemy , obieramy , usuwamy pestkę , ścieramy na tarce o małych oczkach.
Mięso przekładamy do miski , dodajemy odciśniętą z mleka kajzerkę , sok z limonki , bułkę tartą , podsmażoną cebulę z czosnkiem , awokado oraz przyprawy. Wyrabiamy rękoma masę.
2.Mięso dzielimy na 6 równych części , bierzemy każdy kawałek mięsa, lekko rozpłaszczamy w dłoni.
3.Patelnię grillową smarujemy olejem , rozgrzewamy , grillujemy burgery na rumiano z obu stron
Komentarze