Danie polecane dla miłośników placków tortilla- wraps
60 min
Składniki:
placki tortilla, 8 sztuk
mięso mielone (dowolne), 1 kg
sos meksykański, 2 słoiki po 350 g (najlepiej firmy Łowicz)
czerwona fasola w puszce, 1 puszka 400 g
sól, przyprawa do mięsa mielonego,pieprz papryka, do smaku
stary żółty ser (najlepiej gouda), 10-15 dag
olej, do przysmażenia mięsa
2.czerwoną fasolę odsączyć na sicie, dodać do mięsa, dodać jeden słoiczek sosu meksykańskiego i razem podsmażyć a następnie wystudzić
3.nałożyć wystudzony farsz na placki tortilla i zwinąć w zgrabne rulony
4.nalać odrobinę oleju i rozsmarować w okrągłej formie (przeznaczonej do kuchenki mikrofalowej)
5.ułożyć zwinięte rulony, polać sosem meksykańskim z drugiego słoika i posypać startym żółtym serem wstawić do mikrofalówki
6.ustawić w kuchence mikrofalowej program grill na 10 -15 minut , można też włożyć rulony do naczynia żaroodpornego i wstawić do nagrzanego do 170-180 C. piekarnika i zapiekać ok.10-15 minut (wg mnie lepsze są z kuchenki mikrofalowej)
7.Podawać polane pikantnym ketchupem z ulubioną sałatką (dobrze smakują z sałatką z kapusty pekińskiej w sosie czosnkowym)
Komentarze