Burrito z mięsem i pieczarkami

4.49 (191 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pyszne danie w meksykańskim stylu. Wołowina z pieczarkami zawinięta w pszenne tortille, zapieczona i podana z kukurydzianym dipem.

Składniki:

  • składniki podstawowe z zestawu a:
    300 g mielonego mięsa wołowego
    300 g pieczarek
    1 puszka kukurydzy

    składnik podstawowy dodatkowy:
    4 pszenne tortille

    składniki robocze:
    3-4 łyżki oleju
    1 łyżka pasty paprykowej
    1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
    1 łyżka majonezu
    3 ząbki czosnku
    sól
    1/2 łyżeczki kuminu
    1/4 - 1/2 łyżeczki chili
    kilka kropli soku z cytryny

    dekoracja:
    listki rukoli
    pomidorki koktajlowe
    plasterki ostrej papryczki
    gałązki tymianku cytrynowego
Wystaw ocenę:

4.49 (191 ocen)

Burrito z mięsem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w półplasterki. Podsmażamy na 2 łyżkach oleju. Zdejmujemy na talerz, a na patelnię dodajemy 1-2 łyżki oleju i wkładamy mięso. Rozdrabniamy je widelcem, aby nie było dużych grudek i podsmażamy, a kiedy straci różowy kolor, podlewamy odrobiną wody dodajemy przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, przykrywamy i dusimy na małym ogniu 10 minut.
  • 2. Do podduszonego mięsa dodajemy podsmażone pieczarki i pół puszki odsączonej kukurydzy i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy solą, chili i kuminem, dodajemy pastę paprykową i koncentrat pomidorowy oraz 2 łyżki wody. Dokładnie mieszamy i dusimy razem kilka minut na małym ogniu.
  • 3. Farsz dzielimy na 4 równe części. Każdą porcję farszu wykładamy na środek tortilli, rozsmarowujemy, zostawiając brzegi wolne, następnie zwijamy jak krokiety. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i pieczemy 15-20 minut w temperaturze 150 stopni.
  • 4. Pozostałą kukurydzę miksujemy z ząbkiem czosnku i łyżką majonezu na pastę, doprawiamy solą, szczyptą chilli i sokiem z cytryny.
  • 5. Upieczone tortille przekrawamy ukośnie na połowy, podajemy z łyżką dipu kukurydzianego. Każdą porcję dekorujemy kilkoma listami rukoli, połówkami pomidorków, plasterkami ostrej papryczki i gałązką tymianku

Porady

Potrawa jest dość pikantna. Jeśli lubimy łagodne smaki, chilli możemy zastąpić mieloną słodką papryką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Tortilla Kukurydza Pieczarki Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_03-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować