Z ostatnio zakupionych fig, stworzyłam nam szybkie danie - obłędne w smaku - idealnie na leniwe śniadanie lub niespieszną kolację przy lampce wina. Camembert i figi to idealnie dobrana para - przekonajcie się sami!
Camembert zapiekany z figami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dwie kokilki lub inne naczynia do zapiekania smarujemy masłem. Figi kroimy na plastry i wykładamy nimi dno i boki kokilek - kilka plasterków pozostawiamy. Figi skrapiamy octem balsamicznym wymieszanym miodem i delikatnie posypujemy pieprzem. Camembert przekrawamy na dwa plastry, a każdy z plastrów po stronie ze skórką nacinamy w kratkę. Tak przygotowany ser układamy w kokilkach na figach. Na wierzchu układamy po kilka pozostałych plasterków fig. Całość skrapiamy octem balsamicznym wymieszanym z miodem i delikatnie pieprzymy. Kokilki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C. i zapiekamy przez około 15 minut. Podajemy gorące z chrupiącymi grzankami.
Komentarze