Łagodny,słodkawy smak ricotty połączony ze smakiem i aromatem świeżych pomidorów,czosnku oraz parmezanu.Danie jest sycące i stanowi doskonałą alternatywę dla dań mięsnych.
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
- makaron cannelloni (5 rurek dla 1 osoby): 1 opakowanie
- ser ricotta: 200 gramów
- pomidory krajowe (mogą być też z puszki): 6 sztuk
- parmezan: 30 gramów
- szczypior-posiekany: 1 pęczek
- czosnek: 2 ząbki
- sól: 3 szczypty
- pieprz: 1 szczypta
- cukier: 1 szczypta
- oliwa extra vergine (lub olej rzepakowy): 4 łyżki
- cebula biała - posiekana: 2 łyżki
- oregano suszone: 1 łyżka
Cannelloni nadziewane ricottą w sosie ze świeżych pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cannellonie wrzucić do osolonego wrzątku i gotować 3 minuty.Wyjąć i przełożyć do miski z zimną wodą.Kiedy ostygną nadziewać serem ricotta wymieszanym ze szczypiorkiem.
2.Pomidory umyć,pokroić.Do Rondla wlać oliwę,wrzucić rozgnieciony czosnek i posiekaną cebulę,przesmażyć.Następnie wrzuić pomidory,cukier,oregano,pieprz i szczyptę soli.Wymieszać,gotować 10 minut.
3.Nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C.Cannelloni polać sosem pomidorowym,przełożyć do nagrzanego piekarnika,zapiekać 10 minut.Następnie posypać tartym parmezanem,wstawić do piekarnika jeszcze na 3-5 minut.Danie gotowe.Stanowi doskonałą alternatywę dla dań mięsnych.
Komentarze