Cannelloni nadziewane ricottą w sosie ze świeżych pomidorów

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Łagodny,słodkawy smak ricotty połączony ze smakiem i aromatem świeżych pomidorów,czosnku oraz parmezanu.Danie jest sycące i stanowi doskonałą alternatywę dla dań mięsnych.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - makaron cannelloni (5 rurek dla 1 osoby): 1 opakowanie
    - ser ricotta: 200 gramów
    - pomidory krajowe (mogą być też z puszki): 6 sztuk
    - parmezan: 30 gramów
    - szczypior-posiekany: 1 pęczek
    - czosnek: 2 ząbki
    - sól: 3 szczypty
    - pieprz: 1 szczypta
    - cukier: 1 szczypta
    - oliwa extra vergine (lub olej rzepakowy): 4 łyżki
    - cebula biała - posiekana: 2 łyżki
    - oregano suszone: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ser

Cannelloni nadziewane ricottą w sosie ze świeżych pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cannellonie wrzucić do osolonego wrzątku i gotować 3 minuty.Wyjąć i przełożyć do miski z zimną wodą.Kiedy ostygną nadziewać serem ricotta wymieszanym ze szczypiorkiem.
  • 2. Pomidory umyć,pokroić.Do Rondla wlać oliwę,wrzucić rozgnieciony czosnek i posiekaną cebulę,przesmażyć.Następnie wrzuić pomidory,cukier,oregano,pieprz i szczyptę soli.Wymieszać,gotować 10 minut.
  • 3. Nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C.Cannelloni polać sosem pomidorowym,przełożyć do nagrzanego piekarnika,zapiekać 10 minut.Następnie posypać tartym parmezanem,wstawić do piekarnika jeszcze na 3-5 minut.Danie gotowe.Stanowi doskonałą alternatywę dla dań mięsnych.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Parmezan Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować