Cannelloni z wołowiną i warzywami zapiekane z beszamelem

4.49 (178 ocen)

Jak dla mnie to jeden z lepszych sposobów podania makaronu. Danie jest pyszne, kremowe i sycące.

Składniki:

  • makaron

    250 g (op.) makaronu cannelloni
    500 g mielonej wołowiny
    2 czerwone papryki
    1 żółta papryka
    1 cebula
    1 marchew
    1 puszka krojonych pomidorów
    3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
    2 łyżki cukru
    1 łyżka słodkiej papryki
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka bazylii
    1 łyżeczka oregano
    1/2 łyżeczki cynamonu
    sól,pieprz do smaku
    oliwa do smażenia
    6 dużych pastrów ulubionego sera
    Beszamel:
    40 g masła
    40 g mąki
    300 ml tłustego mleka
    200 ml wody
    1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
    sól,pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (178 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy Cannelloni

Cannelloni z wołowiną i warzywami zapiekane z beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sos warzywny:

    Czosnek przeciskamy przez praskę.
    Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Marchew ścieramy na grubych oczkach tarki.
    Rozgrzewamy oliwę.
    Na gorącą wrzucamy cebulę i czosnek, lekko solimy.
    Smażymy do zeszklenia.
    Dodajemy paprykę w proszku. Gdy zacznie pachnieć dodajemy surową paprykę i smażymy 5 minut.
    Po tym czasie dodajemy mięso. Smażymy kolejne 5 minut.
    Dodajemy koncentrat, zasmażamy aż zacznie skwierczeć – ma to wpływ na aromat sosu.
    Wlewamy pomidory i 400 ml wody.
    Dodajemy cynamon, bazylię i oregano.
    Dusimy 30-40 minut, aż lekko zgęstnieje.
    Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.
  • 2. Beszamel:

    Masło topimy, na skiwerczące dodajemy mąkę.
    Podsmażamy 1-2 minuty, tak aby nie ściemniała.
    Wlewamy mleko.
    Gotujemy 5-6 minut do zgęstnienia.
    Doprawiamy, najlepiej świeżo starymi pieprzem i gałką oraz solą.
  • podanie 3. Cannelloni:

    Makaron faszerujemy sosem i układamy w blaszce.
    Zalewamy go beszamelem ( jeśli za bardzo zgęstniał można go rozcieńczyć odrobiną mleka lub wody – musi swobodnie wylewać się z naczynia ), tak aby dokładnie zakrył cannelloni – inaczej makaron pozostanie suchy.
    Cannelloni przykrywamy folią i odkładamy na kilkanaście minut ( aby jeszcze bardziej zmiękło przed pieczeniem ) do lodówki lub zamrozić.
    Makaron wstawiamy do piekarnika – 180 stopni, góra dół. Pieczemy 30 minut pod folią. Póżniej włączamy funkcję grilla , a na wierzchu układamy ser ( plastry można pokroić w paski – jak ja ). Zapiekamy jeszcze 15 minut.
    Podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Papryka Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować