Cannelloni z wołowiną i warzywami zapiekane z beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sos warzywny:
Czosnek przeciskamy przez praskę.
Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Marchew ścieramy na grubych oczkach tarki.
Rozgrzewamy oliwę.
Na gorącą wrzucamy cebulę i czosnek, lekko solimy.
Smażymy do zeszklenia.
Dodajemy paprykę w proszku. Gdy zacznie pachnieć dodajemy surową paprykę i smażymy 5 minut.
Po tym czasie dodajemy mięso. Smażymy kolejne 5 minut.
Dodajemy koncentrat, zasmażamy aż zacznie skwierczeć – ma to wpływ na aromat sosu.
Wlewamy pomidory i 400 ml wody.
Dodajemy cynamon, bazylię i oregano.
Dusimy 30-40 minut, aż lekko zgęstnieje.
Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.
2.Beszamel:
Masło topimy, na skiwerczące dodajemy mąkę.
Podsmażamy 1-2 minuty, tak aby nie ściemniała.
Wlewamy mleko.
Gotujemy 5-6 minut do zgęstnienia.
Doprawiamy, najlepiej świeżo starymi pieprzem i gałką oraz solą.
3.Cannelloni:
Makaron faszerujemy sosem i układamy w blaszce.
Zalewamy go beszamelem ( jeśli za bardzo zgęstniał można go rozcieńczyć odrobiną mleka lub wody – musi swobodnie wylewać się z naczynia ), tak aby dokładnie zakrył cannelloni – inaczej makaron pozostanie suchy.
Cannelloni przykrywamy folią i odkładamy na kilkanaście minut ( aby jeszcze bardziej zmiękło przed pieczeniem ) do lodówki lub zamrozić.
Makaron wstawiamy do piekarnika – 180 stopni, góra dół. Pieczemy 30 minut pod folią. Póżniej włączamy funkcję grilla , a na wierzchu układamy ser ( plastry można pokroić w paski – jak ja ). Zapiekamy jeszcze 15 minut.
Podajemy.
Komentarze