Cannelloni za szpinakiem i fetą pod beszamelową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowania:
obieramy czosnek i drobno go siekamy,
żółty ser trzemy na tarce,
ser feta kroimy w kostkę 1x1cm
2.Na rozgrzanym maśle (1,5 łyżki) na patelni podsmażamy szpinak, doprawiamy go szczyptą soli, pieprzu i cukru. Dusimy go pod przykryciem do momentu aż liście zmiękną. Dodajemy posiekany czosnek jeszcze szczyptę soli, łyżkę oliwy z oliwek i mieszamy. Na koniec dodajemy 2 łyżki śmietany 18% i małą garstkę tartego żółtego sera (dzięki czemu nasz szpinak będzie bardziej kremowy), chwilę mieszamy aż składniki się połączą i zdejmujemy z ognia.
3.Przygotowanie beszamelu:
W małym rondelu rozpuszczamy 1,5 łyżki masła dodajemy 1,5 łyżki mąki pszennej chwile podsmażamy cały czas mieszając. Dodajemy 3/4 szklanki mleka doprawiamy solą, pieprzem i kilkoma kroplami soku z cytryny. Cały czas mieszamy aż zacznie gęstnieć. Wtedy dodajemy łyżkę śmietany. Jeszcze chwile mieszamy i zdejmujemy z ognia.
4.Do lekko ostudzonego szpinaku dodajemy wcześniej pokrojoną fetę i delikatnie mieszamy. Bierzemy makaronowe rurki cannelloni faszerujemy je szpinakiem i układamy po 6 sztuk na talerzu przykrywamy beszamelem. Tak przygotowane porcje wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 130 st. C i pieczemy około 25 minut.
5.Wyciągamy talerze z piekarnika i porcje posypujemy tartym żółtym serem i wkładamy z powrotem do piekarnika podkręcając przy tym temperaturę do 170 st. C i zapiekamy jeszcze przez 5-10 minut.
6.Przystrajamy czymś kolorowym i podajemy na stół.
Smacznego;)
Komentarze