Cannelloni zapiekane z kalafiorem i brokułem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brokuł i kalafior myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy ok. 6 min. w osolonej wodzie (pamiętajcie, aby zostawić ok. 3/4 szklanki tej wody).
2.Na oliwie podsmażamy pokrojony czosnek oraz cebulę, dodajemy odcedzone warzywa wraz z kilkoma łyżkami wody w której się gotowały. Dusimy ok. 15 - 20 min, następnie np. tłuczkiem do ziemniaków rozgniatamy warzywa, dodajemy sok z cytryny oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy i odstawiamy.
3.Przecier pomidorowy mieszamy z łyżką oliwy, resztą wody w której gotowały się warzywa i 2 łyż. octu winnego, doprawiamy do smaku.
4.Warzywnym farszem napełniamy rurki cannelloni, układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy sosem pomidorowym, kładziemy plastry mozzarelli, skrapiamy oliwą i zapiekamy 30 - 40 min. w 190 st. C.
Komentarze