Cannelloni ze szpinakiem i kurczakiem

4.5 (171 ocen)

Ugotowane udka kurczaka, np. takie z rosołu, można wykorzystywać w różnoraki sposób. Ja je obrałam i wykorzystałam jako farsz do cannelloni. Proste i smaczne danie obiadowe.

Składniki:

  • 2 ugotowane udka kurczaka (można z rosołu)
    1 cebula
    450 g mrożonego szpinaku
    sól, pieprz
    50 g tartego sera żółtego
    ok. 13 rurek cannelloni

    Sos:
    1/4 l passaty pomidorowej
    260 g krojonych pomidorów z puszki
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka pieprzu ziołowego
    po 2 łyżeczki oregano i bazylii
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Cannelloni ze szpinakiem i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Farsz 1. Udka obierz z mięsa, rozdrobnij je na mniejsze kawałki. Cebulę posiekaj w kostkę, usmaż na patelni, dodaj szpinak i duś aż ze szpinaku odparuje woda. Dodaj mięso z udek. Wymieszaj i przesmaż chwilkę, dopraw solą i pieprzem, odstaw do przestudzenia.
  • Sos pomidorowy 2. Na sos: wszystkie składniki umieść w misce i wymieszaj. Kwadratową formę do zapiekania posmaruj cienko sosem.
  • Nadziane cannelloni 3. Rurki nadziewaj faszem, robię to łyżeczką. Rurki układaj w wysmarowanej sosem formie. Zalej je sosem pomidorowym a wierzch posyp startym, żółtym serem. Piecz w nagrzanym do 190 st. C piekarniku przez 35-40 mnut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Mięso Szpinak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować