Ugotowane udka kurczaka, np. takie z rosołu, można wykorzystywać w różnoraki sposób. Ja je obrałam i wykorzystałam jako farsz do cannelloni. Proste i smaczne danie obiadowe.
Składniki:
2 ugotowane udka kurczaka (można z rosołu)
1 cebula
450 g mrożonego szpinaku
sól, pieprz
50 g tartego sera żółtego
ok. 13 rurek cannelloni
Sos:
1/4 l passaty pomidorowej
260 g krojonych pomidorów z puszki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
po 2 łyżeczki oregano i bazylii
Cannelloni ze szpinakiem i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka obierz z mięsa, rozdrobnij je na mniejsze kawałki. Cebulę posiekaj w kostkę, usmaż na patelni, dodaj szpinak i duś aż ze szpinaku odparuje woda. Dodaj mięso z udek. Wymieszaj i przesmaż chwilkę, dopraw solą i pieprzem, odstaw do przestudzenia.
2.Na sos: wszystkie składniki umieść w misce i wymieszaj. Kwadratową formę do zapiekania posmaruj cienko sosem.
3.Rurki nadziewaj faszem, robię to łyżeczką. Rurki układaj w wysmarowanej sosem formie. Zalej je sosem pomidorowym a wierzch posyp startym, żółtym serem. Piecz w nagrzanym do 190 st. C piekarniku przez 35-40 mnut.
Komentarze