Cannelloni ze szpinakiem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotuj sos pomidorowy: do rondelka wlej oliwę, dodaj 2 ząbki posiekanego w plasterki czosnku. Podsmaż ok. 1 minutę, wlej pomidory. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj ok. 10 minut, aż nieco zgęstnieje. Dodaj oregano, bazylię oraz sól i pieprz do smaku. Odstaw.
2.Przygotuj cannelloni: zagotuj wodę w dużym garnku. Wrzuć cannelloni i gotuj z 5-6 minut. Oddzedź i wyłóż na mokry ręcznik kuchenny, aby się nie posklejały.
3. Przygotuj farsz: posiekaj na małe plasterki pieczarki, wrzuć na patelnię i smaż, tak długo aż puszczą wodę, dodaj masło. Potem wrzuć szpinak (już rozmrożony) i pozostały posiekany czosnek. Duś, aż cała woda odparuje. Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dodaj biały ser, dobrze wymieszaj i duś ok. 10 minut. Odstaw.
4. Żaroodporną formę posmaruj masłem, na dno wlej połowę sosu. Rurki makaronu napełnij farszem. Ułoż je w formie, polej resztą sosu, na wierzch połóż porozrywaną w rękach na kawałki mozzarellę.
5.Piekarnik nagrzej do 190 st C. Wstaw makaron i piecz ok. 20-25 minut.
Komentarze