Zapiekany makaron rurki po bolońsku (canneloni alla bolognese) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W duzym garnku zagotować osoloną wodę z odrobiną oliwy , włożyć cannelloni lub płaty lasagne (partiami), po 1 munecie wyłowić je łyżką cedzakową, włożyć do zimnej, a nastepnie ułożyć na ściereczce kuchennej jeden obok drugiego.
2.Na patelni rozgrzać oliwę, a nastepnie zeszklić cebulę, dodać potartą na grubych oczkach marchewkę i porojony w kosteczkę seler naciowy - wszysko podsmażyc (ok. 5 min.), następnie dodać mięso, dusić ok. 10 min. pod przykryciem, następnie dodać ok. 0,2 -0,3 l passaty pomidorowej (całość nie może być za rzadka, ponieważ będzie się źle nadziewać makaron), dusić przez ok 30 min.
3.Przygotować sos beszamel. Rozpuścić w rondelku masło, dodać mąkę i energicznie mieszając podsmażyć przez chwilkę (do momentu, aż masła lekko się przyrumieni). Dodawać stopniowo gorące mleko, ciągle mieszajac.Gotować na małym ogniu ciągle mieszając. W momencie jak zacznie kipieć doprawić, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodać pozostałą passatę pomidorową ( standardowy sos beszamel wykonuje się bez passaty, jednak w tym przepisie chcemy zrobić go „różwy” – makaron będzie o wiele smaczniejszy). Wszystko zagotować.
4.Piekarnik nagrzać do temp. 200 ˚C. Mozzarelle drobno pokroić. Naczynie żaroodporne lub lepiej dużą blaszkę teflonową wysmarować masłem. Canneloni nadziać farszem (jeżeli używamy lasagne, zawijać farsz w płaty, w taki sposób żeby powstały rurki). Na dno naczynia rozprowadzić różowy beszamel, następnie poukładać nadziane canelloni (nie za ciasno), posmarować beszamelem, posypać pokrojoną mozzarellą i potartym Parmezanem.
Piec ok. 40 minut . Odczekac ok. 10 min., żeby Wasze Canneloni 'odpoczęły' (jak to mowią Włosi;)), a następnie podawajcie i Buon appetito!!!
Komentarze