Calzone a'la gyros

4.96 (204 ocen)

  • 2 godz.

Uwielbiamy sałatkę gyros, więc postanowiłam wpakować ją do calzone :) Gyrosik na gorąco w pysznym drożdżowym cieście :) Takie moje małe połączenie różnych kuchni.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Na ciasto:
    450 g mąki pszennej,
    15 g świeżych drożdży,
    1 łyżeczka soli,
    250 ml ogrzanego mleka,
    50 ml letniej wody,
    2 łyżki oliwy,
    Na farsz:
    500 g piersi z kurczaka,
    1/2 główki kapusty pekińskiej,
    puszka kukurydzy,
    2 średniej wielkości czerwone cebule,
    250 g pieczarek,
    przyprawa do gyrosa,
    Dodatkowo:
    sos czosnkowy,
    dowolne zioła do posypania calzone,
    1 jajko do posmarowania
Wystaw ocenę:

4.96 (204 ocen)

Calzone a'la gyros - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozrobić w mleku. Do miski przesiać mąkę, dodać rozrobione drożdże,wodę, oliwę, sól i wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok 1,5 godziny.
  • 2. W tym czasie przygotować farsz.
    Pierś kurczaka opłukać i pokroić w niedużą kostkę. W garnuszku rozrobić opakowanie przyprawy do gyrosa z 125 ml wody. Mięso wrzucić na patelnię ( bez dodatku tłuszczu do smażenia) i smażyć do momentu aż cała woda odparuje. Po tym czasie wlać rozrobiona przyprawę i smażyć, mieszając co jakiś czas do momentu aż mięso będzie całkowicie suche. Patelnię zdjąć z ognia, a mięso przełożyć do miski.
  • 3. Pieczarki umyć,pokroić w paski i krótko podsmażyć na patelni ( do momentu aż zaczną puszczać sok). Zdjąć z patelni.
  • image-1br1iq8 4. Kapustę pekińską drobno pokroić, cebulę w ćwiartki i piórka. Kukurydzę odcedzić. Połączyć wszystkie składniki farszu.
  • image-00l7ujh 5. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe części i uformować z nich w dłoniach placki.
  • image-1d8vlct 6. Rozwałkować na okręgi o średnicy około 25 cm.
  • image-1on0uj6 7. Placki posmarować sosem czosnkowym ( ja użyłam gotowego, kupnego ). Na każdy placek nakładać farsz, złożyć wpół, docisnąć i zawinąć brzegi. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Posmarować roztrzepanym jajkiem, nakłuć widelcem i posypać ziołami.
  • 8. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 - 180 stopni i piec do czasu aż ciasto pięknie się zrumieni ( ok 25 - 30 minut, w zależności od piekarnika).
    Podawać gorące.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować