Uwielbiamy sałatkę gyros, więc postanowiłam wpakować ją do calzone :) Gyrosik na gorąco w pysznym drożdżowym cieście :) Takie moje małe połączenie różnych kuchni.
2 godz.
Składniki:
Na ciasto:
450 g mąki pszennej,
15 g świeżych drożdży,
1 łyżeczka soli,
250 ml ogrzanego mleka,
50 ml letniej wody,
2 łyżki oliwy,
Na farsz:
500 g piersi z kurczaka,
1/2 główki kapusty pekińskiej,
puszka kukurydzy,
2 średniej wielkości czerwone cebule,
250 g pieczarek,
przyprawa do gyrosa,
Dodatkowo:
sos czosnkowy,
dowolne zioła do posypania calzone,
1 jajko do posmarowania
Calzone a'la gyros - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozrobić w mleku. Do miski przesiać mąkę, dodać rozrobione drożdże,wodę, oliwę, sól i wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok 1,5 godziny.
2.W tym czasie przygotować farsz.
Pierś kurczaka opłukać i pokroić w niedużą kostkę. W garnuszku rozrobić opakowanie przyprawy do gyrosa z 125 ml wody. Mięso wrzucić na patelnię ( bez dodatku tłuszczu do smażenia) i smażyć do momentu aż cała woda odparuje. Po tym czasie wlać rozrobiona przyprawę i smażyć, mieszając co jakiś czas do momentu aż mięso będzie całkowicie suche. Patelnię zdjąć z ognia, a mięso przełożyć do miski.
3.Pieczarki umyć,pokroić w paski i krótko podsmażyć na patelni ( do momentu aż zaczną puszczać sok). Zdjąć z patelni.
4.Kapustę pekińską drobno pokroić, cebulę w ćwiartki i piórka. Kukurydzę odcedzić. Połączyć wszystkie składniki farszu.
5.Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe części i uformować z nich w dłoniach placki.
6.Rozwałkować na okręgi o średnicy około 25 cm.
7.Placki posmarować sosem czosnkowym ( ja użyłam gotowego, kupnego ). Na każdy placek nakładać farsz, złożyć wpół, docisnąć i zawinąć brzegi. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Posmarować roztrzepanym jajkiem, nakłuć widelcem i posypać ziołami.
8.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 - 180 stopni i piec do czasu aż ciasto pięknie się zrumieni ( ok 25 - 30 minut, w zależności od piekarnika).
Podawać gorące.
Komentarze