Calzone z brokułami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto drożdżowe :w małym rondelku, do 1/3 szkl letniego mleka dodajemy pół łyż cukru i pół łyż mąki, odstawiamy w ciepłe miejsce. Kiedy urośnie, dodajemy resztę składników. Wszystko zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto dzielimy na kilka części, wedle uznania. Rozwałkowujemy każdą część i wycinamy koła o średnicy ok. 12 cm. Brokuły rozdzielamy na różyczki, cebulę kroimy w piórka, marchewkę obieramy, kroimy w talarki a paprykę w cieniutkie paski. Rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy wszystkie warzywa i przyprawy, do momentu, aż cebula zmięknie i nabierze złotego koloru. Następnie, przekładamy farsz do sita, aby go odsączyć. Gdy wystygnie, napełniamy farszem "pierożki". Wstawiamy calzone na 20 minut do piecyka rozgrzanego do 180 stopni.
Porady
Przed wstawieniem do pieca, można posmarować calzone rozkłóconym żółtkiem.
Komentarze