Calzone z kurczakiem

0 (0 ocen)

Wyśmienita pizza zawinięta w kształt pieroga. Nadzienie pieroga zależy już tylko od Was. Możecie włożyć do środka dosłownie wszystko to co lubicie. U mnie były to podstawowe składniki jakie miałam pod ręką.

Składniki:

  • Na 2 duże calzone:
    Ciasto:
    2 szklanki mąki pszennej
    25 g drożdży
    1 szklanka letniej wody
    2 łyżki oleju
    0,5 łyżeczki cukru
    0,5 łyżeczki soli
    Oregano

    Nadzienie:
    400 g fileta z piersi kurczaka
    Przyprawa kebab gyros
    1 cebula
    1 czerwona papryka
    150 g żółtego sera
    Keczup pikantny
    Oregano
    Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Dania główne Pizza Calzone

Calzone z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Do misy miksera wsypujemy mąkę, sól i cukier. Dolewamy olej. Świeże drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, przelewamy do mąki. Ciasto wyrabiamy tak aby było gładkie i elastyczne. Możemy to zrobić również ręcznie. Formujemy kulę i odstawiamy w misce, przykryte ściereczka na 60 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części. Każdą cześć rozwałkowujemy na kształt koła o średnicy 26 cm.

  • 2. Farsz:
    Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Czerwona paprykę kroimy w kosteczkę, cebule w piórka. Filet z piersi kurczaka kroimy na małe kawałeczki, przyprawiamy przyprawą kebab gyros. Smażymy do miękkości na rozgrzanym oleju.
    Cały placek ciasta smarujemy keczupem i obsypujemy oregano. Na połowie układamy warzywa - cebulę i paprykę, kurczaka i ser. Nadzienie przykrywamy drugą częścią. Brzegi ciasta zlepiamy i delikatnie podwijamy pod spód, formujemy kształt dużego pieroga. Wierzch obsypujemy oregano, wklepujemy je w ciasto. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy na nią gotowe pierogi. Gotowe calzone pieczemy w 200*C przez 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.98 (158 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Calzone

4.95 (175 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Calzone a'la mexicana

To może cię zainteresować