Calzone z mięsem mielonym, fetą i oliwkami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Wariacja na temat mięsa mielonego

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    - pół kosteczki świeżych drożdży
    - łyżeczka cukru
    - łyżeczka soli
    - szklanka ciepłej wody
    - 3 szklanki mąki pszennej
    - 2 łyżki oleju

    Farsz:
    - 50 dag mięsa mielonego
    - puszka kukurydzy konserwowej
    - przyprawy do mięsa mielonego (ewentualnie do burrito lub bolognese)
    - pół kostki fety
    - garść zielonych oliwek
    - garść tartego żółtego sera
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Calzone z mięsem mielonym, fetą i oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży, cukru i wody sporządzamy zaczyn. Do miski wsypujemy mąkę i sól, wlewamy olej, a następnie rozrobiony zaczyn. Wyrabiamy jednolite ciasto,przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30minut do wyrośnięcia. W międzyczasie podsmażamy mięso mielone, przyprawiamy wg. uznania (u mnie przyprawa do burrito), dodajemy kukurydzę z puszki i smażymy jeszcze przez chwilkę. Po wyrośnięciu ciasta - rozwałkowujemy je na dwa równe placki. Na każdym placku układamy po połowie farszu z mięsa mielonego, następnie kruszymy na wierzch fetę oraz układamy oliwki. Następnie zakładamy drugą połowę ciasta formując dużego pieroga. Oba pierogi układamy na blaszce - na papierze do pieczenia i posypujemy startym żółtym serem. Ustawiamy piekarnik na 200 stopni i pieczemy około 30 minut - aż ciasto lekko się zrumieni. Podajemy z ulubionym sosem - u mnie był to sos czosnkowy.

Porady

Zaletą tego dania jest to, że można komponować różne farsze i za każdym razem uzyskać ciekawą kombinację.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować