Calzone z salami

0 (0 ocen)

Calzone z salami i marynowanymi pieczarkami jest bardzo smaczne, możemy takie danie przygotować na kolację, polecam do tego sos czosnkowy.

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki letniej wody
    20 gram świeżych drożdży
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli
    Farsz:
    10 plasterków salami
    150 gram sera żółtego
    1 czerwona papryka
    1 cebula cukrowa
    4 pieczarki marynowane
    Dodatkowo:
    Ketchup pikantny
    Zioła do pizzy
    1 jajko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Dania główne Pizza Calzone

Calzone z salami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy pokruszone drożdże, zasypujemy cukrem, wlewamy niewielką ilość wody, odstawiamy na 10-15 minut pod przykryciem. Dodajemy sól i pozostałą wodę, zagniatamy gładkie ciasto, pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Salami kroimy na mniejsze kawałki, ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach, pieczarki kroimy w plasterki, obraną cebulę kroimy w pióra, paprykę kroimy w paski. Wszystko razem mieszamy.
  • 2. Ciasto dzielimy na cztery części, formujemy kulki, wałkujemy w kształt koła, ciasto smarujemy ketchupem, posypujemy ziołami do pizzy. Układamy farsz na jednej połowie, przykrywamy drugą połową, zlepiamy brzegi. Pierogi przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawiamy do wyrośnięcia, smarujemy rozkłóconym jajkiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez 30 minut. Po upieczeniu pierożki przekładamy na metalową kratkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Salami

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

4.95 (175 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Calzone a'la mexicana

4.98 (158 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Calzone

To może cię zainteresować