Calzone z porem i boczkiem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Drożdżowe pierogi z ciasta na pizzę. Przepis na ciasto ze strony fotokulinarnie.pl

  • 2 godz.

Składniki:

  • na 4 duże pierogi:

    ciasto:
    600 g mąki,
    365 ml ciepłej wody,
    24 g świeżych drożdży,
    1 i 1/2 łyżki oliwy,
    łyżeczka soli,
    łyżeczka cukru

    2 pory,
    ok. 400 g pieczarek,
    ok. 3/4 szklanki startej mozzarelli i parmezanu,
    2-3 ząbki czosnku,
    kilka plastrów boczku,
    sól, pieprz, bazylia,oregano, tymianek (do smaku)

    domowy sos pomidorowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Pizza Calzone

Calzone z porem i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników ciasta odjąć 1/3 szklanki wody i łyżkę mąki, dodać cukier, wkruszyć drożdże i dobrze wymieszać. Odstawić na 10 do 15 minut, aż rozczyn urośnie. W dużej misce umieścić mąkę, rozczyn, wodę, oliwę i sól. Wymieszać składniki i wyrabiać ciasto przez ok. 15 minut. Po tym czasie przykryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum godzinę do wyrośnięcia i podwojenia objętości.

    Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na patelni, odłożyć na bok. Na patelni po boczku usmażyć krążki pora i plasterki pieczarek, pod koniec dodać drobno posiekany czosnek. Doprawić do smaku,wystudzić. Wyrośnięte ciasto podzielić na cztery części i cienko rozwałkować na kształt koła (warto podsypać blat odrobiną mąki). Na połowie każdego z nich ułożyć kilka łyżek farszu (por, boczek i pieczarki). Posypać startym serem i dokładnie zlepić brzegi koła. Na środku każdego pieroga zrobić małe nacięcie. Pierogi umieścić na blaszce, piec w 200 stopniach ok. 25-30 minut lub do zarumienienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Grzyby Pieczarki Por

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować