Calzone z tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.do małej miseczki pokrusz drożdże z 1\4 szklanki ciepłej wody i cukrem, wymieszaj dokładnie przykryj ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na 20min
2.w misce przygotować mąkę z solą,dodaj zaczyn drożdży, w szklance przygotować ciepłą wodę i dodawać w trakcie
wyrabiania ciasta według potrzeb,gotowe ciasto zostawiamy w misce przykrywamy ręcznikiem odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 30 min.
3.w tym czasie przygotować sos:
przecier wymieszać z wodą,przyprawami i czosnkiem
4.wyrośnięte ciasto w misce kroimy na 4 części, 1cześć wałkujemy na 2 okrągłe cienkie placki, smarujemy je sosem
5.nakładamy składniki na jednej połówce i sklejamy jak pierogi najlepiej widelcem zostawia tez ładny wzorek
6.mamy przygotowane 2 pierogi które smarujemy rozkłóconym jajkiem ułożyć je na blaszce posmarowanej wcześniej olejem.
piec około 15 min w temperaturze 220stopni
Porady
oczywiście można robić inne farsze np.
kawałki kurczaka usmażone na patelni
ulubione warzywa np:
kukurydza
ogórek
pomidor
pieczarki podsmażone na maśle z cebulką
ser żółty
Komentarze