Włoska sałatka Caprese jest niezwykle smaczna i lubiana pewno przez większość z nas. Sama często ją przygotowuję i oczywiście poddaję kuchennym eksperymentom. Moim ostatnim odkryciem jest caprese w pucharku.
Składniki:
Składniki na 2 porcje:
• 1 kulka mozzarelli w zalewie,
• 2 nieduże pomidory (najlepiej malinówki),
• ok 1 łyżka pikantnego ketchupu,
• spora garść bazylii (liście z jednej doniczki),
• ok 3-4 łyżki oleju rzepakowego (nierafinowany),
• świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku,
• świeżo mielona sól morska do smaku,
• sól czosnkowa do smaku,
• bazylia do dekoracji
Caprese w pucharku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ser odsączamy z zalewy i kroimy na mniejsze części. Pokrojony przekładamy do garnuszka. Podlewamy go częścią odsączonego płynu i miksujemy na gładką masę. Zmiksowany serek przekładamy na dno przygotowanych szklanek.
2.Pomidory myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze części i miksujemy. W trakcie miksowania dodajemy ketchup i odrobinę soli do smaku. Ketchup zaostrzy smak i zagęści mus pomidorowy. Gotowy wykładamy na serek.
3.Liście bazylii przekładamy do garnuszka. Dodajemy do nich pieprz, sól czosnkową oraz olej. Całość miksujemy dolewając ewentualnie oleju Gotowy bazyliowy mus wykładamy na wierzch naszego „capresse”.
Komentarze