Caprese w pucharku

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Włoska sałatka Caprese jest niezwykle smaczna i lubiana pewno przez większość z nas. Sama często ją przygotowuję i oczywiście poddaję kuchennym eksperymentom. Moim ostatnim odkryciem jest caprese w pucharku.

Składniki:

  • Składniki na 2 porcje:
    • 1 kulka mozzarelli w zalewie,
    • 2 nieduże pomidory (najlepiej malinówki),
    • ok 1 łyżka pikantnego ketchupu,
    • spora garść bazylii (liście z jednej doniczki),
    • ok 3-4 łyżki oleju rzepakowego (nierafinowany),
    • świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku,
    • świeżo mielona sól morska do smaku,
    • sól czosnkowa do smaku,
    • bazylia do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Caprese Przystawki

Caprese w pucharku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • miksowanie sera 1. Ser odsączamy z zalewy i kroimy na mniejsze części. Pokrojony przekładamy do garnuszka. Podlewamy go częścią odsączonego płynu i miksujemy na gładką masę. Zmiksowany serek przekładamy na dno przygotowanych szklanek.
  • miksowanie pomidorów 2. Pomidory myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze części i miksujemy. W trakcie miksowania dodajemy ketchup i odrobinę soli do smaku. Ketchup zaostrzy smak i zagęści mus pomidorowy. Gotowy wykładamy na serek.
  • bazylia przed miksowaniem 3. Liście bazylii przekładamy do garnuszka. Dodajemy do nich pieprz, sól czosnkową oraz olej. Całość miksujemy dolewając ewentualnie oleju Gotowy bazyliowy mus wykładamy na wierzch naszego „capresse”.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Mozzarella Olej Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_03-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować