To pyszna sałatka z stylu włoskiego caprese. Pomidory zastąpiłam buraczkiem, a bazylie rukolą. W efekcie powstało delikatne w smaku jesienno-zimowe caprese. Polecam!!! Sałatka może stanowić pyszną przystawkę.
Składniki:
Składniki:
• 1 kulka mozzarelii,
• 1 średniej wielości burak,
• kilka listków rukoli,
• bazylia do dekoracji,
• łyżka słonecznika,
• łyżeczka miodu,
• 2 łyżki oliwy z oliwek,
• łyżka soku z cytryny,
• świeżo mielony kolorowy pieprz,
• cytrynowy pieprz,
• sól do smaku
Caprese z buraczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraka gotujemy (lub pieczemy w piekarniku). Ugotowanego studzimy. Gdy burak jest już zimny obieramy go ze skórki i kroimy w plasterki.
2.Ser odsączamy z zalewy i także kroimy w plasterki. Rukolę myjemy, osuszamy i układamy na dnie talerzyka. Na wierzchu układamy naprzemiennie plasterek buraka i sera.
3.Oddzielnie przygotowujemy sos: mieszamy razem miód, oliwę, sok z cytryny. Całość przyprawiamy do smaku pieprzem cytrynowym i solą.
4.Na patelni rumienimy słonecznik.
Sosem polewamy sałatkę. Całość posypujemy słonecznikiem i oprószamy świeżo mielonym kolorowym pieprzem. Gotowe.
Komentarze