Caprese z buraczkami

4.51 (162 ocen)

To pyszna sałatka z stylu włoskiego caprese. Pomidory zastąpiłam buraczkiem, a bazylie rukolą. W efekcie powstało delikatne w smaku jesienno-zimowe caprese. Polecam!!! Sałatka może stanowić pyszną przystawkę.

Składniki:

  • Składniki:
    • 1 kulka mozzarelii,
    • 1 średniej wielości burak,
    • kilka listków rukoli,
    • bazylia do dekoracji,
    • łyżka słonecznika,
    • łyżeczka miodu,
    • 2 łyżki oliwy z oliwek,
    • łyżka soku z cytryny,
    • świeżo mielony kolorowy pieprz,
    • cytrynowy pieprz,
    • sól do smaku
Wystaw ocenę:

4.51 (162 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Caprese z buraczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pokrojony burak 1. Buraka gotujemy (lub pieczemy w piekarniku). Ugotowanego studzimy. Gdy burak jest już zimny obieramy go ze skórki i kroimy w plasterki.
  • przygotowanie rukoli 2. Ser odsączamy z zalewy i także kroimy w plasterki. Rukolę myjemy, osuszamy i układamy na dnie talerzyka. Na wierzchu układamy naprzemiennie plasterek buraka i sera.
  • przygotowanie sosu 3. Oddzielnie przygotowujemy sos: mieszamy razem miód, oliwę, sok z cytryny. Całość przyprawiamy do smaku pieprzem cytrynowym i solą.
  • przygotowanie słonecznika 4. Na patelni rumienimy słonecznik.
    Sosem polewamy sałatkę. Całość posypujemy słonecznikiem i oprószamy świeżo mielonym kolorowym pieprzem. Gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Mozzarella Rukola Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować