Makaron carbonara z szynką

4.5 (143 ocen)

  • 20 min

I bez glutenu!

  • 20 min

Składniki:

  • Pół opakowania makaronu bezglutenowego rurki
    200 ml śmietany 18%
    100g boczku
    100g szynki
    2 żółtka
    1 mała cebulka
    Przyprawa do makaronu carbonara (opcjonalnie)
    2 ząbki czosnku
    Ser żółty (ilość wg preferencji)
    Oliwa z oliwek
    Natka pietruszki
    Pieprz
    Sól
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron carbonara z szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu, odcedzamy
  • 2. Czosnek przeciskamy przez praskę (lub rozdrabniamy nożem), cebulę kroimy drobno, a boczek i szynkę w małą kosteczkę. Wszystko razem podsmażamy na oliwie do lekkiego zrumienienia
  • 3. Żółtka roztrzepujemy widelcem w miseczce, dodajemy odrobinę starego sera, mieszamy, dodajemy do zrumienionych składników, smażymy wszystko razem, ciągle mieszając, pilnując, by masa nie była ścięta
  • 4. Makaron wykładamy na talerze, polewamy sosem, przyprawiamy, posypujemy startym serem i dekorujemy natką pietruszki
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować