Carbonara po polsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Makaron ugotować w osolonej wodzie.
Boczek pokroić w kostkę i wysmażyc do zrumieniania. Ser zetrzeć na małych oczkach. W miseczce roztrzepać jajka ze śmietanką, pieprzem. Dodać większość sera, ok. 2 łyżki zostawić do dekoracji. Natkę opłukać i podzielić na listki.
Makaron a'dente przełożyć do rondla z boczkiem. Całość polać mieszanką śmietanowo-jajeczno-serową i podgrzewać kilka chwil, ciągle mieszając aż sos zgęstnieje i pokryłje spaghetti. Spaghetti a'la carbonara podawać od razu po przygotowaniu posypując natką pietruszki i resztą startego pecorino.
Porady
Po wlaniu sosu nie podgrzewamy potrawy zbyt mocno i długo żeby sos pozostał kremowy.
Komentarze