Carbonara z boczkiem i parmezanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka sparzyć wrzątkiem, rozdzielić żółtka i białka, odstawić. Boczek pokroić w kosteczkę. Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody, odcedzić i włożyć z powrotem do garnka, przykryć. Posiekać czosnek oraz natkę pietruszki (opcjonalnie).
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać boczek i smażyć na małym ogniu przez 1 – 2 minuty, mieszając co chwilę. Boczek ma być delikatnie zrumieniony. Dodać czosnek oraz natkę pietruszki i smażyć na małym ogniu przez 15 sekund.
W miseczce łączymy zółtka, śmietankę oraz ser. Mieszankę wlewamy na patelnię gdzie wcześniej smażony był boczek. Jak jest taka potrzeba to kilka sekund podgrzać ale nie zadługo, żeby żółtko się nie ścieło. Zawartość patelni dodać do makaronu (ciągle gorącego), i mieszać aż cały pokryje się masą jajeczną. Jajka nie mogą całkowicie ściąć się od gorącej patelni, mają utworzyć delikatny, kremowy sos, i tylko trochę zgęstnieć od gorącego makaronu.
Od razu podawać, doprawiając solą oraz posypując dodatkowym serem i świeżo zmielonym pieprzem (opcjonalnie).
Komentarze