Carnitas czyli wieprzowina po meksykańsku

4.51 (166 ocen)

  • 2 godz.

Jest to rodzaj pulled pork czyli szarpanej wieprzowiny przygotowanej na sposób meksykański. Stanowi świetny dodatek do wszelakich tortilli, burrito, tacos.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1kg wieprzowiny (łopatka, szynka, karkówka)
    1 cała pomarańcza

    marynata:
    2 ząbki czosnku
    pół łyżeczki kuminu
    1 kopiasta łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
    szczypta ostrej papryki
    1 łyżeczka oregano
    1 łyżeczka tymianku
    pół łyżeczki kolendry
    1 łyżeczka soli
    świeżo mielony pieprz
    2 łyżki oliwy
    1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
    1 łyżeczka miodu
    sok z 1 pomarańczy
Wystaw ocenę:

4.51 (166 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Carnitas czyli wieprzowina po meksykańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć i osuszyć. Jeśli kawałek jest gruby, należy go przekroić, żeby otrzymać płaskie kawałki o grubości ok 4cm.
    Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Przyprawy utłuc w moździerzu. Wszystkie składniki marynaty wymieszać i zalać nią mięso. Przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na kilkanaście godzin.
    Piekarnik rozgrzać do 180st. Pomarańczę wyszorować. Mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia, polać marynatą, na mięso położyć pokrojoną w plastry pomarańczę, przykryć i piec 30 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 140stC i piec jeszcze 2,5h. Podczas pieczenia mięso polewać od czasu do czasu wytworzonym sosem.
    Po upieczeniu, gdy mięso będzie bardzo miękkie, porwać je na włókna za pomocą widelców i wymieszać z powstałym podczas pieczenia sosem.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Pomarańcze Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Meksykańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować