Będąc we Włoszech pokochałam smak tej włoskiej przystawki. Dziś jednak zaprezentuję Carpaccio w polskiej wersji. Smak delikatnej polędwiczki z sarny połączyłam z bryndzą, olejem rzepakowym i marynowanymi cebulkami.
Składniki:
polędwiczka z sarny
majeranek
sól morska
pieprz kolorowy
Carpaccio po polsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwiczkę oczyszczamy z błon. Możemy ją pokroić na krótsze kawałki. Osuszamy papierowym ręcznikiem.
2.Na talerz wsypujemy majeranek. Dokładnie w nim obtaczamy polędwiczkę.
3.Lekko rozcieramy pieprz. Pieprz mieszamy z solą. Obtaczamy polędwiczkę.
4.Polędwiczkę owijamy folią aluminiową. Odkładamy do lodówki na 3 - 4 dni, żeby dojrzała.
5.8 godzin przed podaniem wkładamy mięso do zamrażarki.
6.Zmrożone mięso kroimy najlepiej na krajalnicy na bardzo cienkie plasterki, około 1mm. Układamy na półmisku, posypujemy kawałkami sera, zieleniną i cebulką. Na koniec skrapiamy olejem rzepakowym.
Podajemy ze świeżym, najlepiej domowym pieczywem.
Komentarze