Carpaccio po polsku

4.5 (163 ocen)

Będąc we Włoszech pokochałam smak tej włoskiej przystawki. Dziś jednak zaprezentuję Carpaccio w polskiej wersji. Smak delikatnej polędwiczki z sarny połączyłam z bryndzą, olejem rzepakowym i marynowanymi cebulkami.

Składniki:

  • polędwiczka z sarny
    majeranek
    sól morska
    pieprz kolorowy

    olej rzepakowy
    kawałek bryndzy
    cebulki marynowane
    pietruszka
    szczypiorek
    opcjonalnie sałata
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Carpaccio po polsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwiczkę oczyszczamy z błon. Możemy ją pokroić na krótsze kawałki. Osuszamy papierowym ręcznikiem.
  • polędwiczki obtaczamy dokładnie w majeranku 2. Na talerz wsypujemy majeranek. Dokładnie w nim obtaczamy polędwiczkę.
  • pieprz i sól 3. Lekko rozcieramy pieprz. Pieprz mieszamy z solą. Obtaczamy polędwiczkę.
  • 4. Polędwiczkę owijamy folią aluminiową. Odkładamy do lodówki na 3 - 4 dni, żeby dojrzała.
  • 5. 8 godzin przed podaniem wkładamy mięso do zamrażarki.
  • 6. Zmrożone mięso kroimy najlepiej na krajalnicy na bardzo cienkie plasterki, około 1mm. Układamy na półmisku, posypujemy kawałkami sera, zieleniną i cebulką. Na koniec skrapiamy olejem rzepakowym.
    Podajemy ze świeżym, najlepiej domowym pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować