CARPACCIO z CUKINII z ZIOŁOWYM PESTO i MOZZARELLĄ

0 (0 ocen)

  • 15 min

Młodą cukinię polecam zajadać nie tylko gotowaną, ale również na surowo. Pokrojona w bardzo cieniutkie plasterki, polana ziołowym pestem smakuje wyśmienicie w towarzystwie mozzarelli. Polecam gorąco na upalne dni!

  • 15 min

Składniki:

  • 2 młode, małe cukinie
    2 mozzarelle
    garść czarnych oliwek
    pomidorki koktajlowe (opcjonalnie)
    oliwa z oliwek
    mięta i pietruszka do dekoracji

    na pesto:
    30 g orzechów arachidowych (lub migdałów lub orzechów włoskich)
    garść pietruszki
    garść mięty
    sok z połowy cytryny
    oliwa z oliwek
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Carpaccio Pesto

Carpaccio z cukinii z ziołowym pesto i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • cukinie cienko pokroic 1. Cukinie pokroić w cieniutkie plasterki (ja używam obieraczki do warzyw) delikatnie posolii odstawina 5-10 min.
  • 2. Zioła zmiksować z orzechami i sokiem z cytryny, powoli dolewać oliwę do momentu uzyskania odpowiedniej niezbyt gęstej konsystencji. Doprawić odrobinsoli i pieprzem.
  • 3. Na półmisku rozłożyplasterki cukinii. Na środku ułożyć mozzarelle pokrojoną w plastry, pomidorki przekrojone na ćwiartki i oliwki. Cukinię plać pestem. Całość skropić oliwą z oliwek i udekorować świeżymi ziołami.
    Buon Appetito!

Porady

Zamiast dużej kulki mozzarelli pokrojonej w plastry można użyć małych kulczek, będą się jeszcze ładniej prezentować.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Mozzarella Oliwki Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować