Carpaccio z ogórka i awokado

4.5 (176 ocen)

  • 20 min

Lekka i szybka do zrobienia przystawka i do tego pyszna i pełna zdrowia :)

  • 20 min

Składniki:

  • 1 swieży ogórek szklarniowy
    1 dojrzałe awokado + łyżeczka soku z cytryny do jego skropienia
    1 pomarańcza obrana
    3 liscie sałaty lodowej
    2 - 3 gałązki szczypioru
    kilka łuskanych orzechów włoskich na wierzch
    sos winegret :
    2 łyżki oliwy + 2 łyżki zimnej wody + 1 łyżka soku z cytryny + płaska łyżeczka musztardy + szczypta soli, cukru i pieprzu mielonego
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przystawki Sosy

Carpaccio z ogórka i awokado - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-2431tvn 1. Ogórek pokroić w cienkie plasterki.
    Awokado przepołowić, wyjąć pestkę, pokroić wzdłuż na cząstki, z każdej zdjąć skórę, lekko skropić sokiem z cytryny.
    Pomarańczę podzielić na cząstki tak aby nie miały błonek.
    Składniki na sos winegret umiescić w małym, zamykanym słoiczku, wstrząsać aby powstał jednolity sosik.

    Umytą i osuszoną w ręczniku papierowym sałatę porwać na małe kawałki, wyłożyć nimi półmisek, na tym ułożyć plastry ogórka, kawałki awokado, posypać mielonym pieprzem i polać winegretem.

    Wierzch posypać szczypiorem, ułożyć cząstki pomarańczy i kawałki orzechów.
  • image-0dvptx1 2. Polecam, smaki doskonale ze sobą współgrają :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Awokado Sałata

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować